loader
Hamarosan nyílik a „Természet ölelésében”

Hamarosan nyílik a „Természet ölelésében”

Forró viasz a természet bűvöletében

Május 28-án nyílik közös kiállítás a szentendrei Dumtsa Korzó legfiatalabb galériájában Ur Eleonóra batikfestő és Rozsnyay Béla képzőművész műveiből.

A két művész nagy izgalommal készül a „Természet ölelésében” című tárlat megnyitójára (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 15., 17 óra), ahol a rendhagyó a színpompás batikfestmények mellett zenélő szobrok és csodás ékszerek is várják a közönséget. Mindegyik alkotás egyszeri és megismételhetetlen, akár a természet kincsei, melyek inspirálták születésüket.

Ur Eleonóra szentendrei batikfestő eredeti helyszínen, autentikus mesterektől tanulta az indonéz batiktechnikát, melyet hazánkban gyakorlatilag egyedül űz és tanít. Évek óta járja a világ egzotikus tájait, hogy felkeresse a forró viasszal és növényi festékekkel textilre festő kézműveseket, akiktől e bonyolult és időigényes folyamat titkait ellesi, majd szentendrei galériájában a közönség elé tárja.


Képein távoli kultúrák szín-és formavilágát, az Azték és Indonéz mondavilág, s népművészet jeleneteit, vagy a bebarangolt egzotikus tájak lenyomatát örökíti meg. Munkáira a budapesti Indonéz nagykövetség is felfigyelt, s rendszeresen hívják kiállításaikra, batikbemutatóikra. Ur Eleonóra legközelebb május 22-én, az Indonéz Kultúra Napján tart batik-workshopot a Millenárison. Rozsnyay Béla erdélyi magyar képzőművész 14 évet élt Dániában és Máltán, majd 2002 óta Budapesten alkot. 1980 óta láthatók ékszer-és szoborkiállításai szerte a világban: Marosvásárhelytől New Yorkig, Bécstől Londonig, Kanadán át Máltáig és több Skandináv országban.


Ékszerei és rendhagyó szobrai számos nemzetközi képzőművészeti verseny első helyezését nyerték el: Máltán, Kanadában, Japánban, Amerikában. Szobrai és ékszerei készítésénél gyakran alkalmazza a viaszveszejtéses öntési eljárást, míg acél alkotásai hegesztéssel készülnek. Ékszerei néha részét képezik a szobroknak, vagy ők maguk is viselhető szobrocskák.

forrás: fidelio.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok